Thanksgiving is a holiday that is only recently familiar to me. This year Roy and I hosted our first Thanksgiving in our new Brooklyn apartment, where we moved in a few month ago.

Since this was my first experience at curating the Thanksgiving meal, I was happy to have somewhat free reign over the planning of the holiday menu. I could plan without too many preconceptions or expectations.  Our aunt Donna brought roast turkey, gravy and stuffing to create perfect Thanksgiving foundation, so I wanted to serve non-traditional, slightly elegant side dishes.

We had several issues on a night before. Roy arrived home slightly inebriated, after celebrating the retirement of a friend from school. He came home in good spirits, but he was useless that evening as far as suggesting what to do with the overcooked sweet potatoes. He woke up early the next morning to attend to his responsibilities, and I ended up using them in dumplings. They made an excellent appetizer. Only my mom knew that it was supposed to be a Japanese style sauteed dish.

Our complete menu:

Appetizers

Tomato, Olive & Trout  Savory Cake
Parsley & Bacon Savory Cake
Edamame Cubes
Sweet Potato Dumpling

Side Dishes

Green Bean Shira-ae with Sesame Sauce
Pesto Mashed Potato Casserole with Beef
Daikon & Mizuna Salad with Yuzu & Pepper Dressing
Kielbasa(Polish Sausage from Donna)
Stuffing by Donna
West Indian Rice & Peas, by Rhonda, Roy’s sister

Main Course
Roast Turkey with Gravy by Donna

Dessert
Pumpkin Cream Cheese Tart
Apple Clafoutis
Holiday Cookies

The edamame cubes were the most un-Thanksgiving food I had. My mom makes very nice ones, so I decided to offer them as an appetizer.  I knew it could be too new for some people here, especially for this day. But it they were eaten quickly!

–Ingredients–
* 200g(+/-) edamame
* 400ml  soy milk
* 80g sugar
* 5g poweder kanten (agar)
* pinch of salt
*water to boil edamame

–Preparations–
1. Boil edamame beans in water with bit of salt. Remove individual beans from the pods, and remove the skins out of each bean. (See how to cook edamame, or you can use frozen soybeans which are already cooked)

2. Mix beans and soy milk in a blender until it forms a thick paste.

3. In a pot, add sugar and kanten to the paste. Bring to a boil and cook over medium heat until kanten is melted.

4. Pour into deep mold of your choice and let it cool in a refrigerator.

I had a clear plan for the very easy table decorations. Unfortunately my red maple leaves wrinkled up in the shopping bag. When I started to iron some cut leaves right in the middle of our finishing up time, Roy come by and he looked like he wanted to say something. I told him, “You married me! Deal with it.” He decided to take pictures instead of saying anything, and we didn’t talk about it until we finished the preparations. We both agreed that the table looked excellent.

This holiday meant a lot to both Roy & I since we had a fantastic time with lovely people.  ¡Gracias mi famila!

感謝祭は無事に終了〜!

それなりに不安のあった私のメニューも思ったより好評をいただき、ほっとした一夜でした。前菜はともかく着席する頃には叔母の持って来てくれたローストターキー、グレイビーソース、スタッフィングの存在感のおかげでどう見ても感謝祭風のテーブルになり、ニューヨーカーの家族もテキサスからの親戚も満足してくれた様です。
唯一、大量のオレンジ色のカリフラワー&ブロッコリーは出すのを忘れたのが心残りです。(カリフラワーのスープを作り、二日後のパーティーで出そう,と思ったらそっちでも忘れました。)

料理はパーティーとしては今回めずらしく一人きりの作業でした。いつもの友人は出張でNYに居ない上に、ロイは買い物と部屋の整理で手一杯、しかも前夜は仲良しの用務員さんの送別会とやらで酔っぱらわされて戻って来るというハプニングまであり、私は掃除の終わっていない部屋でボーゼンとしました。それでも次の日早起きしたようで、私が起きた時には掃除と整理もほとんど終わっていました。うちではバスルームと床掃除は男の仕事,と言う事にしてもらっています。(それは私がやりたくないからです。。。。)

担当の前菜と副菜はとにかく季節の新鮮なもので好きなものを作ったのですが、近所のグリーンマーケットでは水菜が売られており、珍しいのと嬉しいのとで巨大な束を2つも買ってしまいました。これは大根と一緒にサラダになりました。

さつまいもは、普通に煮たり茹でたりしたくなかったので悩んだのですが、慌てて電話で母に聞いたごま風味のきんぴらにしてみました。しかし火が通り過ぎてしまい失敗!。。。。夜中の1時過ぎ、急遽ワンタンの皮で包むことにしました。味つけは良かったので包み揚げにしたところ、つまみやすい前菜になりました。

感謝祭らしくないモノの代表だったのが枝豆の寒天(わかりやすいように豆腐と呼んだりもします)でしょうか。母の作るものが美味しいので作ってみたのですが、アメリカ人がこの日に食べるにはちょっと新しすぎるかなあ,と不安でした。が、枝豆好きな人が多く,瞬く間になくなり嬉しかったです。
枝豆寒天、作り方はこちら

ただ、パンプキンにクリームチーズケーキがはいったタルトは、よくあるシナモン風味の極甘パンプキンパイを期待して食べた方々にはちょっと残念だったのかもしれません。私はこのほうが軽めで好きなんですけど。
パンプキンモンスターケーキ、作り方はこちら

ちなみにハロウィーンに大量に作ったものはこれでした。

リビングを占領した長いテーブルのセッティングは、真っ赤なカエデの葉っぱを華やかに飾ろうと、沢山買っておいたのですが,しまってある間にくしゃくしゃになってしまい使用不可能でした。結局、少数を切り取ってちりばめたのですが、一枚ずつアイロンをかけました。緊迫した時間の中、こっそり作業中の私を見て驚いていたロイでしたが、結果的に準備は余裕を持って整ったので葉っぱはキレイで必要だった、ということで終わりました。

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